Asbest verwijderen in Halle?


Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!


Gratis - Vrijblijvend

Asbest verwijderen Halle

Asbest verwijderen in Halle? Hiervoor moet je in de meeste gevallen een professioneel asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Alleen bij uitzonderingen is het mogelijk om zelf asbest te verwijderen. De professionele asbestverwijderaars halen de asbesthoudende materialen weg zonder gevaar voor de omgeving te creëren. Op zoek naar een bedrijf in jouw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk tot 5 offertes in je mailbox: vergelijk de prijzen en laat je asbest verwijderen tegen de laagste prijs!

Op deze pagina lees je meer over een asbestverwijdering. Hoe weet je zeker dat je asbest in huis hebt en hoe wordt dit verwijderd? Je vindt hier bovendien een indicatie van de kosten van de asbestverwijdering en vertellen we meer over een premie voor de verwijdering!

Asbestverwijderaars Halle nodig?

Een zorgeloze en snelle verhuizing met professionele verhuizers!

Gratis asbestverwijdering offertes!

Ontvang gratis offertes en vind een asbestverwijderaar in de regio!

Betaal niet te veel!

Vergelijk de gratis offertes met scherpe prijzen & bespaar op de kosten van asbestverwijdering!Wat is asbest?

Asbestos, of asbest, is een verzamelnaam voor verschillende natuurlijke mineralen. Deze bestaan uit kleine vezels. Tot 1998 werden deze asbestvezels veel gebruikt in de bouw en productie van goederen. Asbestvezels zijn namelijk praktisch onbrandbaar, goed isolerend en goedkoop. Toen bleek dat de asbestvezels ook kankerverwekkende eigenschappen hebben, is het in de bouw verboden.

Maar in veel oude huizen waar nog originele vinyl vloerbedekking ligt, oude golfplaten op daken liggen of oude vensterbanken in zitten kan nog steeds asbest aanwezig zijn.

Er zijn twee verschillende soorten asbest:

 • Vast asbest: hierbij zijn de asbestvezels gebonden. Ze zitten in bijvoorbeeld cement, kunststof, lijm of bitumen. Dit is in eerste instantie niet per se gevaarlijk en hoeft niet verplicht verwijderd te worden, tenzij je gaat verbouwen.
 • Los asbest: in dit geval bestaan de asbesthoudende materialen uit weinig bindmiddel. Ook komt het wel voor in gipsplaten, wat erg gevoelig is voor beschadigingen. Hierdoor laten de asbestvezels gemakkelijker los en gaan ze door de lucht vliegen, dat levert een gezondheidsrisico op. Los asbest moet dus wel verwijderd worden.

Vergelijk gratis offertes en ontvang persoonlijk advies.

Is asbest schadelijk?

Asbest in huis kán schadelijk zijn. Vaak is het vooral losse asbest die voor problemen zorgt. Zolang de vaste asbest intact blijft zorgt dit voor relatief weinig problemen.

Wanneer is asbest wel schadelijk?

Als je asbestvezels inademt kan dit voor de grootste problemen zorgen. De asbestvezels dringen diep in de longen waardoor je het risico op ernstige ziektes loopt. Je merkt het niet als je de asbestvezels inademt. Daarom is het bij oudere huizen belangrijk om zeker te weten of er wel of geen asbest aanwezig is, zodat je tijdens werkzaamheden niet per ongeluk asbesthoudende materialen beschadigt.

Aanraken of inslikken is niet direct gevaarlijk. Wat wel belangrijk is, is om je handen direct te wassen. Zo voorkom je dat eventuele vezels die nu op je huid liggen alsnog ingeademd worden.

Ook geldt: hoe vaker je wordt blootgesteld aan asbestvezels, des te groter de kans dat je op den duur ziek wordt. Na één keer asbest inademen hoeft dat nog geen gezondheidsproblemen op te leveren.

Wat kost asbestverwijdering?

De kosten voor een asbestverwijdering in Halle zijn afhankelijk van de hoeveelheid. Bij een oppervlak van maximaal 35 m² betaal je gemiddeld €30,- per m². Bij 35 m² komt dat neer op een totaalprijs van €1.050,-.

Hoe meer asbest je moet laten verwijderen, des te lager de prijs per vierkante meter. In het geval van 50 m² asbest betaal je nog slechts gemiddeld €28,- per m². Dit komt neer op een totaalprijs van €1.400,-!

De exacte kosten worden onder meer bepaald door het type asbestinventarisatie die je laat uitvoeren en eventuele afvoerkosten. Je kan asbest niet zomaar zelf afvoeren, dus je moet dit professioneel laten doen. Vraag gratis offertes aan en vind een geschikte asbestspecialist.

Asbest verwijderen: kosten 2024

Oppervlakte asbest Prijzen per m²*
35 m² €30,-
40 m² €29,-
50 m² €28,-
70 m² €26,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan om te besparen!

Voordat het asbest verwijderd wordt, voert de vakman eerst een asbestinventarisatie uit. Hierbij wordt vastgesteld of er wel of geen asbest aanwezig is. Er zijn verschillende onderzoeken, allemaal met een ander doel. Een niet-destructief onderzoek kost gemiddeld €100,- tot €200,- en hierbij wordt gezocht naar direct waarneembaar asbest. Een destructief onderzoek wordt gedaan voorafgaand aan verbouwingen en renovaties en dit kost gemiddeld €500,-.

Asbestinventarisatie: prijs 2024

Type onderzoek Kosten* Omschrijving
Niet-destructieve asbestinventaris €100,- tot €200,- Visuele analyse van direct waarneembare asbest.
Destructieve asbestinventaris €500,- Inclusief staalnames en staalanalyses door erkend labo.

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Exacte prijs weten? Vul het offerteformulier in.

Last van asbest in Halle?

Vind professionele asbestverwijderaars in jouw regio en bespaar tot 40%!

Asbest verwijderen: zijn er premies? 2024

In sommige gevallen kun je bij het verwijderen van asbest in Halle in aanmerking komen voor een premie. Zo biedt de OVAM ondersteuning voor onder meer Vlaamse scholen. Daarnaast zijn er lokale besturen van de OVAM die ook particulieren, sport- en jeugdverenigingen en andere doelgroepen kunnen helpen bij het afbouwen van asbest. Denk aan het gratis ophalen van asbest aan huis of het aanbieden van verpakkingsmateriaal.

Daarnaast wordt asbest vaak verwijderd in het geval van een renovatie. Voor verschillende renovatiewerken kun je een premie aanvragen, waarbij een deel van de kosten gedekt is. Meer weten over premiemogelijkheden en ondersteuning vanuit de OVAM? Lees dan verder op ovam.be.

Asbest in huis

Asbest in huis in Halle komt vaker voor dan je misschien zou denken. In huizen gebouwd voor 1998 is de kans aanwezig dat er absestvezels ergens in je huis aanwezig zijn. Een aantal veelvoorkomende toepassingen van asbest zijn in afvoergoten, bloembakken, golfplaten en vloertegels of kunststof vloerbedekking. Dat er asbestos aanwezig is, wil niet direct zeggen dat het een gevaar vormt en direct verwijderd moet worden.

Hieronder gaan we iets dieper in op asbest in huis, waar het vaak voorkomt en hoe je asbest best kunt herkennen. Wil jij een professionele asbest analyse laten doen? Vraag snel gratis offertes aan!

Waar komt asbest in huis voor?

Sinds 1998 is asbest in de bouw verboden. Is je huis na deze tijd gebouwd dan is de kans op asbesthoudende materialen in huis erg klein. Is jouw huis van voor deze tijd, dan kan het zijn dat er nog steeds asbestvezels aanwezig zijn. Hoewel asbest op allerlei plekken in huis kan zitten, zijn er een aantal materialen en producten waarin de kans groot is dat asbest aanwezig is.

Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Asbestcementen materialen, voorbeelden zijn dakleien, golfplaten, buizen, lambrisering, bloembakken, afvoergoten en onderdakplaten.
 • Oude vloertegels en kunststof vloedbedekking, bijvoorbeeld vinyl.
 • Bitumen, mastiek en andere asbesthoudende dakbedekkingen.
 • Tegellijm, pakkingen of dichtingen waarbij asbestvezels gebruikt zijn.
 • Isolatiemateriaal rondom de leidingen van je centrale verwarming.
 • Afdichtingskoorden van cv-ketels.
 • Vilt en karton onder vinylvloeren.

asbest verwijderen Halle

Hoe herken je asbest?

Het probleem met asbest is dat je asbest moeilijk kunt herkennen. Zonder professioneel onderzoek is het daarom lastig te achterhalen of er 100% zeker asbest aanwezig is. Wel zijn er verschillende manieren waarop je asbesthoudende materialen kunt herkennen!

Hoe kan ik asbest herkennen?

Ga na in welk jaar je huis is gebouwd en kijk naar een aantal van de meest voorkomende asbesthoudende materialen, zoals vinylvloeren, asbestdaken en isolatiemateriaal. Controleer het productiejaar: materialen geplaatst tussen 1955 en 1985 bevatten zeer waarschijnlijk asbestvezels.

Kijk ook eens naar de textuur van het materiaal!

Asbesthoudende materialen in cement kun je herkennen aan een gewafelde structuur. Deze heeft de vorm van een honinggraat en er zijn vaak meerdere lagen aangebracht. Bovendien hebben asbestcementen vaak witte vlekken verspreid over het hele oppervlak. Dit worden ook wel ‘asbestbloemen’ genoemd, en zijn een indicatie van asbest in huis.

Tot slot kun je er eventueel voor kiezen om de vlamtest te doen: dit kan alleen als het materiaal ergens gebroken is. Houd een vlam langs de vezelbundels. Als de vezels niet vernield raken maar enkel gaan gloeien is de kans groot dat het gaat om asbest. Deze methode brengt natuurlijk risico’s met zich mee en moet daarom niet zomaar zelfstandig uitgevoerd worden. Bovendien kan het zijn dat je te snel de conclusie trekt dat er geen asbest aanwezig is, terwijl de asbestvezels in een onderliggende laag verwerkt zitten.

Let op: deze methoden om asbest te herkennen zijn niet waterdicht. Wil je écht zeker weten dat er asbest aanwezig is, dan is een professionele asbestinventarisatie de enige optie.


Laat asbest professioneel verwijderen in Halle!

Vergelijk gratis offertes en kies de asbestverwijderaar met het beste aanbod!
Gratis offertes vergelijken!


Asbest laten verwijderen in Halle: de werkwijze

Asbest verwijderen in Halle moet in de meeste gevallen gedaan worden door professionele verwijderaars. Asbest laten verwijderen gebeurt altijd volgens drie stappen: een inventarisatie waarbij gekeken wordt naar de situatie en waar het asbest aanwezig is, de asbestverwijdering waarbij de asbesthoudende materialen worden verwijderd en tot slot het afvoeren van deze materialen. Dit moet allemaal zorgvuldig uitgevoerd worden, zodat er geen asbestvezels losraken en door de lucht gaan zweven.

Hieronder gaan we dieper in op de werkwijze van professionele asbestverwijderaars. Op zoek naar een expert? Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Stap 1: asbestinventarisatie

Om met zekerheid vast te stellen dat er asbest in huis aanwezig is, wordt een asbestinventarisatie gedaan: ook wel een asbestanalyse genoemd. Bij een niet-destructief onderzoek worden er geen beschadigingen gemaakt aan muren, vloeren. De asbestverwijderaar loopt een ronde door het huis en onderzoekt of er rechtstreeks waarneembare asbestbronnen aanwezig zijn en of deze bij dagelijks gebruik gevaar opleveren. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan voorafgaand aan de verkoop van een woning.

Destructief onderzoek, vaak gedaan voorafgaand aan onderhoud- of renovatiewerken, houdt in dat de rechtstreeks waarneembare asbestos én ingesloten asbesthoudende materialen worden opgespoord. Ingesloten asbest vormt namelijk wel een probleem als je wilt gaan verbouwen en deze materialen moet slopen. Na afloop van de analyse krijg je een officieel document met alle conclusies van het onderzoek.

Stap 2: asbestverwijdering

Als uit het onderzoek blijkt dat er wel asbest aanwezig is, maar dat dit bij dagelijks gebruik geen gevaar vormt dan hoef je het niet per se te verwijderen. Wil je gaan verbouwen dan moet er eerst een professionele asbestverwijdering in Halle plaatsvinden, zodat er geen gevaar is voor de werkers, de bewoners en de buren.

Hoe gaat de asbestverwijdering in z’n werk?

De asbestverwijderaar waarschuwt de buren voorafgaand aan de werkzaamheden en er mag verder niemand in huis zijn. De vakman is van top tot teen gekleed in beschermende kleding zodat hij geen risico loopt. Bij hechtgebonden asbest wordt het materiaal zoveel mogelijk in z’n geheel verwijderd. Denk bijvoorbeeld aan een volledige vensterbank die in één keer wordt weggehaald of golfplaten die stuk voor stuk (zonder te beschadigen) worden verwijderd. Dit wordt daarna ingepakt in materiaal waarop duidelijk staat aangegeven dat er asbestos aanwezig is. Daarna is het klaar om afgevoerd te worden.

Stap 3: asbest afvoeren

Asbesthoudende materialen kun je niet zomaar naar de vuilstort brengen: dit moet professioneel afgevoerd worden. De vakmannen pakken het materiaal in met doorschijnende asbestzakken of aangepaste asbestfolie: zo is van de buitenkant direct duidelijk dat er asbesthoudend materiaal aanwezig is. Je kunt ervan uitgaan dat het materiaal volgens de regels vervoerd, verwerkt en gestort wordt.

Ga je zelf asbest afvoeren, dan kun je dit eventueel ook verpakken in dubbele plastic zakken die helemaal dicht gemaakt zijn. Het materiaal kun je in sommige gemeentes gratis laten ophalen. Is dat niet het geval, dan mag je het goed ingepakt naar een recyclagepark brengen. Sommige recyclageparken bieden zelfs gratis inpakmateriaal aan zodat je het veilig kunt afvoeren. Asbest moet steeds afzonderlijk aangeboden worden en het wordt gewogen. Grote hoeveelheden asbest aanbieden is niet toegestaan. Hoeveel asbest je gratis mag inleveren verschilt per gemeente. In Gent is het bijvoorbeeld toegestaan om tot maximaal 200 kg per gezin, per jaar aan te bieden.

asbest Halle

Asbestinventarisatie

De asbestinventarisatie is een belangrijk onderdeel van de asbestverwijdering. Er zijn dus twee manieren waarop vastgesteld dat er asbest in huis aanwezig is.

 • Destructieve asbestinventaris: dit houdt in dat de specialist onderzoek doet naar asbest in ingesloten materialen. Hiervoor moet hij kleine beschadigingen maken aan je muren, vloeren of dak. Dat is de reden dat dit type asbestinventaris alleen wordt uitgevoerd voorafgaand aan een renovatie. Bij werken in huis bestaat de kans dat de asbesthoudende vezels bloot komen te liggen: dit vormt een risico voor de bewoners, de werkers en de omwonenden. Daarom is het zo belangrijk om eerst vast te leggen of er wel of geen asbest aanwezig is. Mocht er inderdaad asbest aanwezig zijn, dan wordt dit veilig weggehaald voordat de rest van de werkzaamheden beginnen.
 • Niet-destructieve asbestinventaris: in dit geval wordt er vooral onderzoek gedaan naar direct waarneembaar asbest. Dit zijn materialen waarvan zonder grondig onderzoek vastgesteld kan worden dat er inderdaad asbestvezels aanwezig zijn. Er wordt hierbij ook gekeken of het asbest een gevaar vormt tijdens het dagelijks gebruik. Als dit niet zo is, dan is er geen directe aanleiding om dit asbest te verwijderen.

Asbestinventarisatie verplicht?

Je bent niet altijd verplicht om een asbestinventaris op te laten maken. OVAM is bezig met een asbestattest: dit houdt in dat het in de loop van 2022 verplicht is om bij de verkoop van woningen en gebouwen van voor 2001 een asbestonderzoek uit te laten voeren. Dit mag alleen gedaan worden door een gecertificeerd asbestdeskundige. Mocht er asbest aanwezig zijn, dan ben je niet verplicht om dit te verwijderen, tenzij het gaat om los asbest. Wel ben je verplicht dit te vermelden bij de koper.

Daarnaast is het op dit moment verplicht voor werkgevers om voor elk gebouw waarin werknemers aan het werk zijn een asbestinventaris op te laten stellen. Dit geldt voor onder meer scholen, gemeentegebouwen en crèches. Mocht blijken dat er asbest aanwezig is, dan moet de werkgever een plan opstellen om dit te beheren. Dit moet jaarlijks geactualiseerd worden.

Meer over de verplichtingen van een asbestinventaris lees je op ovam.be


Recente aanvragen:


Asbest uit dak verwijderen Asse
Asbest platen verwijderen Aarschot
Asbestinventarisatie in Leuven
Asbest in huis in Vilvoorde
Asbestanalyse in Dilbeek
Asbestos uit tuinhuis verwijderen in Halle
Asbestverwijderingsbedrijf uit Grimbergen
Asbest uit dak verwijderen Tienen
Asbest in huis in Zaventem
Asbest platen verwijderen Vlaams-Brabant

Asbest verwijderen: firma in Halle inschakelen

Voor het verwijderen van asbest schakel je best een firma in Halle in. Professionele firma’s gebruiken veilige kleding en gereedschappen om het asbesthoudende materiaal te verwijderen. Zo is het risico voor jou en voor de omgeving het kleinst.

Soms is het zelfs verplicht om asbest te laten verwijderen door een firma!

Hechtgebonden asbest, wat vastzit in een ander materiaal, moet je verplicht laten verwijderen door een firma wanneer het in slechte staat verkeerd of flink verweerd is. Bijvoorbeeld bij een asbestdak dat na verloop van tijd flink verweerd is.

Niet-hechtgebonden asbest moet je altijd laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar en mag je helemaal niet zelf doen.

Laat asbest verwijderen door een firma in Halle!

Vind een firma in jouw regio en bespaar tot wel 40%!

Asbest zelf verwijderen: mag dat?

Asbest verwijderen als particulier is in sommige gevallen toegestaan. Dit mag alleen wanneer het gaat om hechtgebonden asbest dat in goede staat verkeert. Wel moet jij je dan verplicht houden aan de opgelegde veiligheidsvoorschriften. De belangrijkste regels zetten we hieronder voor je op een rij. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder op vlaanderen.be.

Voordat je het asbest gaat verwijderen:

 • Draag beschermende kleding, bestaande uit een stofmasker (FFP3), een wegwerpoverall en schoenen die je kan afspoelen.
 • Asbest in huis verwijderen? Sluit alle ramen en deuren en zet het ventilatiesysteem uit.
 • Dek onderliggende materialen, zoals de vloer, af met beschermende folie.

Tijdens het verwijderen:

 • Spuit het materiaal nat om te voorkomen dat er stof met asbestvezels vrijkomt tijdens het werk.
 • Demonteer de materialen door ze handmatig los te maken of door schroeven los te draaien. Doe dit nooit door het materiaal te slopen of kapot te maken.
 • Gebruik alleen handwerktuigen zoals schroevendraaiers en een handzaag. Mechanische gereedschappen vergroten de kans op rondvliegende asbestvezels.
 • Gooi het asbesthoudende materiaal niet naar beneden: dit kan het materiaal breken. Leg het voorzichtig neer.

Na het verwijderen:

 • Verpak het materiaal volgens de voorgeschreven wijze: maak het niet kapot.
 • Houd het asbestafval gescheiden van de rest van je afval en voer het veilig af naar een geschikt recyclingpark.
 • Maak je huis schoon door te dweilen, niet door te stofzuigen. Spoel de schoenen af en breng alle beschermende kleding, zoals de overall en het mondmasker, weg met het asbesthoudende materiaal. Verpak het op dezelfde wijze!

asbest verwijderen firma Halle

Asbest in Halle verwijderen? Gratis offertes vergelijken!

Als je last hebt van asbest in Halle dan is het slim om een firma in te schakelen voor een asbest analyse. Afhankelijk van het soort asbest kun je er daarna voor kiezen om de asbestos wel of niet te laten verwijderen. Laat dit het liefst altijd door een expert doen, zodat de asbestvezels geen gevaar vormen voor jou, je gezin en je buren. Hulp nodig met het vinden van een firma?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk tot wel 5 offertes van bedrijven in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo het asbestverwijderingsbedrijf met het beste aanbod! Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs. Geen zorgen: de aanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen!

Gratis offertes ontvangen!


Interessante links m.b.t. asbest: